preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

FRKICA – RAZLIKOVNI RJEČNIK U NAŠEM KRAJU

Učeći na satu hrvatskog jezika o književnom i zavičajnom jeziku, učenici četvrtog razreda Područne škole Farkaševac došli su na ideju da sakupe što više zavičajnih riječi koje se koriste u njihovom kraju. Dogovorili su se da će zapisivati samo riječi koje se ovdje koriste. Budući da je ovo oduvijek granično područje i da se stanovništvo miješalo kroz burnu prošlost i jezik je specifičan.

Ciljevi nastave su bili: obogatiti dječji rječnik; uvidjeti, obzirom na negativnu pojavu anglizama u našem jeziku, da se i u našem kraju koristi mnoštvo lijepih i zanimljivih riječi;  povezati sadržaje prirode i društva s hrvatskim jezikom; razvijati interes prema narodnim običajima i ljubav prema svome zavičaju.

Učenici su s oduševljenjem prihvatili zadatak. Danima su s roditeljima pronalazili stare riječi. Roditelji su priznali da su i sami već poneke zaboravili. Srećom, u pomoć su im priskočile bake.  Ukupno su zapisali 350 riječi. Odlučili smo ih objaviti na našoj stranici. Rječnik smo nazvali Frkica jer se naša škola nalazi u Farkaševcu.

Pronalazeći stare riječi, bake su djeci  pričale i  poslovice. Djeca su ih zapisala na zavičajnom jeziku i također odlučila objaviti. Nadam se da ćete ih razumjeti, ako ne, poslužite se našim razlikovnim rječnikom.

 

Zapažanje

 

Proučavajući riječi, učenici su uvidjeli da na zavičajnom jeziku ima mnoštvo neobičnih riječi koje je teško prevesti na književni jezik, da zavičajni jezik živi i danas i još se razvija. Naime, razvojem tehnologije nastale su nove riječi: komp, kompjutor, net  itd. Sve te riječi su saživjele i koriste se svaki dan.

Nekim riječima su se od srca nasmijali, rekli da ih je šteta zaboraviti. Namjerno su poneke riječi koristili cijeli dan u različitom kontekstu nastojeći ih upamtiti. Ispitivali su druge učenike na hodniku što poneka riječ znači.

Na kraju svega, mogu reći da smo se svi jako dobro zabavili stvarajući Frkicu.

 

                                                  Razrednica: Lidija Hatadi

 

 

Priloženi dokumenti:
Narodne mudrosti.doc
Rjecnik.doc

Korisni linkovi

e-Dnevnik

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Arhiva dokumenata

TražilicaForum
preskoči na navigaciju