preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

Kukuruzni kruh

-25 dag kukuruznog brašna
-sa vrelom vodom se zamjesi kukuruzno brašno
-25 dag bijelog brašna
-pola germe ( ili kvasca )
-dobro zamjesiti i staviti da se diže
-namastiti tepsiju i ostaviti 15 min. da se diže u tepsiji
-staviti peći na 60 min.


Pšenični kruh

-25 dag pšeničnog brašna
-25 dag ijelog brašna
-1  germa
-2 dl vode
-dobro zamjesiti i ostaviti da se diže na toplo, zatim zamastiti
pleh i ostaviti malo da se diže u tepsiji i staviti peći 45 min.


Bučnica

SASTOJCI:
-500g namjesnog brašna za tanka tijesta ( ili glatkog brašna )
-prstohvat soli
-5 žlica ulja
-300 ml mlake vode
-malo ulja za pomazivanje tjesta
NADJEV:
-250-300gnaribane, posoljene i ocjeđene buče
-250 g svježeg sira
-400 g kiselog vrhnja
-1 jaje
-sol


Franci ( Milosti )

-2 žumanjka
-malo vrhnja
-malo soli
-malo šečera
Omjesi se kao tijesto za rezance, reže se u obliku malog
pravokutnka, zareže 2x pa se napravi mala
mašnica i peče na vreloj masti. Kada se ohladi uvalja se u grubi šećer po želji.


Saće (Buhtle)

SASTOJCI:
-1 vrećica kvasca
-40 dag brašna
-2 žumanjka
-1 jaje
-šećer
-sol, limunova korica
-1,5 dcl mlijeka
-20 dag pekmeza od šljiva
-10 dag maslaca za mazanje
-šećer za posipanje


Kiflice

SASTOJCI:
2,5 dcl ulja
-2 kocke kvasca ( germe )
-2,5 dcl mlake vode
-2,5 dcl mlijeka
-1 kg brašna
-2 žličice soli
-žutanjak
-sezam ili mak

 

Pogača sa čvarcima

Sastojci:

1kg kukuruznog brašna

500g čvrstog raženog brašna

10 dag soli

10 dag kvasca

1kg čvaraka

1l mlake vode

1 jaje

Priprema:Naloži se peć i u tom vremenu umjeiš tijesto

Tijesto:10 dag soli se ručno pomješa sa kvascem i 1 l mlake vode.

U tepsiju se stavi tanak sloj tijesta na to sloj čvaraka i pokrije se s ostalim tijestom.

Kada je pečeno premaže se slojem jajeta za sjaj.

 

Ženske mušice

Sastojci:

1/2 l Brašna

10 dkg maslaca

4 jaja

5 dkg šećera

3 dkg kvasca

6 žlica mlijeka,sol

pekmez,15 dkg šećera u snijeg

Priprema:

U zdijeli se mješa maslac,dok je pjenast dodaju se žumanjci sa šećerom i brašnom.

Kvasac se stavi u mlijeko da se digne.

Zatim se sve zajedno mjesi sve dok baca mjehuriće.

Tepsije se namaže i pospe brašnom,u koji se doda tijesto,te pusti lagano dizati na toplome.

Stavi se u pečnicu.

Od bjelanjaka se napravi snijeg,i doda se šećer.

Kad je tijesto na pola pečeno,prereže se,premaže se pekmezom i snijegom,te se sve stavi u pečnicu.

Kad snijeg malo požuti,vadi se i reže.

 

Bakina zljevanka

Sastojci:

3 dcl kiselog mlijeka

2 jaja

prstohvat soli 

prstohvat šećera

brašna po potrebi

1 dcl vrhnja

Priprema:

U zdjelu staviti  sve sastojke osim vrhnja i izmješati.

Smjesu staviti tepsiju i poškropiti vrhnjem.

Peći 30 minuta na 180 stupnjeva.

 

Paprenjaci

Sastojci:

0,50 KG brašna

20 dkg masti 

3 žutanjka

1 žlica meda

1 žlica šećera

Malo cimeta,klinčića i pola male žlice papra

Priprema:

Brašno i mast dobro izmjesiti i dodati ostale sastojke.

Izmjesiti tvrdo,glatko tijesto

Razvaljati tijesto na pola centimetra debljine,rezati oblike.

Peći na umjerenoj vatri.

Korisni linkovi

e-Dnevnik

Kalendar
« Studeni 2026 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Arhiva dokumenata

Oglasna ploča

Forum

Tražilica






preskoči na navigaciju