Kukuruzni kruh
-25 dag kukuruznog brašna
-sa vrelom vodom se zamjesi kukuruzno brašno
-25 dag bijelog brašna
-pola germe ( ili kvasca )
-dobro zamjesiti i staviti da se diže
-namastiti tepsiju i ostaviti 15 min. da se diže u tepsiji
-staviti peći na 60 min.
Pšenični kruh
-25 dag pšeničnog brašna
-25 dag ijelog brašna
-1 germa
-2 dl vode
-dobro zamjesiti i ostaviti da se diže na toplo, zatim zamastiti
pleh i ostaviti malo da se diže u tepsiji i staviti peći 45 min.
Bučnica
SASTOJCI:
-500g namjesnog brašna za tanka tijesta ( ili glatkog brašna )
-prstohvat soli
-5 žlica ulja
-300 ml mlake vode
-malo ulja za pomazivanje tjesta
NADJEV:
-250-300gnaribane, posoljene i ocjeđene buče
-250 g svježeg sira
-400 g kiselog vrhnja
-1 jaje
-sol
Franci ( Milosti )
-2 žumanjka
-malo vrhnja
-malo soli
-malo šečera
Omjesi se kao tijesto za rezance, reže se u obliku malog
pravokutnka, zareže 2x pa se napravi mala
mašnica i peče na vreloj masti. Kada se ohladi uvalja se u grubi šećer po želji.
Saće (Buhtle)
SASTOJCI:
-1 vrećica kvasca
-40 dag brašna
-2 žumanjka
-1 jaje
-šećer
-sol, limunova korica
-1,5 dcl mlijeka
-20 dag pekmeza od šljiva
-10 dag maslaca za mazanje
-šećer za posipanje
Kiflice
SASTOJCI:
2,5 dcl ulja
-2 kocke kvasca ( germe )
-2,5 dcl mlake vode
-2,5 dcl mlijeka
-1 kg brašna
-2 žličice soli
-žutanjak
-sezam ili mak
Pogača sa čvarcima
Sastojci:
1kg kukuruznog brašna
500g čvrstog raženog brašna
10 dag soli
10 dag kvasca
1kg čvaraka
1l mlake vode
1 jaje
Priprema:Naloži se peć i u tom vremenu umjeiš tijesto
Tijesto:10 dag soli se ručno pomješa sa kvascem i 1 l mlake vode.
U tepsiju se stavi tanak sloj tijesta na to sloj čvaraka i pokrije se s ostalim tijestom.
Kada je pečeno premaže se slojem jajeta za sjaj.
Ženske mušice
Sastojci:
1/2 l Brašna
10 dkg maslaca
4 jaja
5 dkg šećera
3 dkg kvasca
6 žlica mlijeka,sol
pekmez,15 dkg šećera u snijeg
Priprema:
U zdijeli se mješa maslac,dok je pjenast dodaju se žumanjci sa šećerom i brašnom.
Kvasac se stavi u mlijeko da se digne.
Zatim se sve zajedno mjesi sve dok baca mjehuriće.
Tepsije se namaže i pospe brašnom,u koji se doda tijesto,te pusti lagano dizati na toplome.
Stavi se u pečnicu.
Od bjelanjaka se napravi snijeg,i doda se šećer.
Kad je tijesto na pola pečeno,prereže se,premaže se pekmezom i snijegom,te se sve stavi u pečnicu.
Kad snijeg malo požuti,vadi se i reže.
Bakina zljevanka
Sastojci:
3 dcl kiselog mlijeka
2 jaja
prstohvat soli
prstohvat šećera
brašna po potrebi
1 dcl vrhnja
Priprema:
U zdjelu staviti sve sastojke osim vrhnja i izmješati.
Smjesu staviti tepsiju i poškropiti vrhnjem.
Peći 30 minuta na 180 stupnjeva.
Paprenjaci
Sastojci:
0,50 KG brašna
20 dkg masti
3 žutanjka
1 žlica meda
1 žlica šećera
Malo cimeta,klinčića i pola male žlice papra
Priprema:
Brašno i mast dobro izmjesiti i dodati ostale sastojke.
Izmjesiti tvrdo,glatko tijesto
Razvaljati tijesto na pola centimetra debljine,rezati oblike.
Peći na umjerenoj vatri.
« Ožujak 2026 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |