preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE

Akcija je usmjerena na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života osobito prvašića koji po prvi put samostalno sudjeluju u prometu na cestama.


Početkom ove školske godine kontakt policajac u našoj općini gdin Pero Hajdarević održao je predavanje i razgovore s učenicima prvih razreda s ciljem upoznavanja djece sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja djece u prometu.

Edukacija i prevencija prvi je korak u samostalnom sudjelovanju u prometu.

Isto tako, raznim svakodnevnim aktivnostima tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici djelovat će prema svim sudionicima u prometu, poglavito na prilaznim cestama, ulicama i raskrižjima u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole.

Iskustva policije pokazuju da su djeca jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu, te su ranije najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima.

Djeca sudjeluju u prometu u različitim ulogama: pasivno, kao putnici u vozilu ili kao korisnici putničkog prijevoza, ali također i aktivno kao pješaci i biciklisti.

S porukom „Oprez, djeca u prometu", upućujemo apel svim vozačima da u blizini škola upravljaju svojim vozilom s pojačanim oprezom i maksimalno smanjenom brzinom, kako bi se izbjegle neželjene posljedice jer djeca su rizična grupa u prometu bez dostatnog životnog i prometnog iskustva i kao takvi ne shvaćaju opasnosti koje im prijete u prometu.

Djeca su često nesmotrena kad su u prometu i te činjenice odrasli trebaju stalno biti svjesni i djecu podučavati oprezu.

Zbog svoje dobi drukčije percipiraju stvari oko sebe i nisu svjesna opasnosti u prometu. Ne znaju dovoljno prometne znakove i tek skupljaju svoja prva iskustva kao pješaci. Zbog toga ne mogu predvidjeti reakcije drugih sudionika u prometu što ih može dovesti u opasnost.

Kao vozači, povećanom pažnjom i smanjenjem brzine, a kao roditelji, prometnim odgojem djece možemo znatno pridonijeti sigurnosti djece u prometu.

Sigurnost djece u prometu prvenstveno je briga i odgovornost svih odraslih, stoga učinimo sve kako bi naša djeca uživala u bezbrižnom djetinjstvu. Neka školovanje bude radost, a put do škole popločan našom pažnjom i skrbi za svakog mališana.

Potrudimo se svojim ponašanjem i pažnjom bilo kao roditelji, nastavnici ili kao vozači, djeci olakšati njihove prve samostalne korake u prometu na cestama.

Savjeti roditeljima i vozačima:

- krenite na vrijeme u školu

- pokažite djetetu kako se prelazi cesta: stani, pogledaj lijevo i desno bez obzira na tijek prometa

- s djetetom nikad ne pretrčavajte cestu, posebno ne izvan pješačkog prijelaza

- upozorite dijete na opasna mjesta, ima ih na pločniku (ulazi i izlazi iz garaža, dvorišta i otvorenih parkirališta),

-postupno upozoravajte dijete na "sezonske" opasnosti: mrak zbog kraćeg dana, slabija vidljivost, kiša, klizav asfalt, klizavo suho lišće...,

- djeca-pješaci su uočljiviji ako koriste školske torbe, odjeću i obuću s reflektirajućim dodacima

- prilikom prijevoza djece u vozilima obvezno koristite dječje sjedalice i zaštitni pojas),

- biciklom na cesti samostalno smije upravljati samo osoba koja je navršila 14 godina,

- vozači oprez u zonama škola,

 

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marijana Kozumplik Kemenović   datum: 20. 9. 2015.

Tražilica

Kalendar
« Siječanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča

Anketa
Crno ili bijelo?
Forum

Korisni linkovi
Nacionalni informaci...

Dnevni tisak

Profesionalna orijen...


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju