sCOOLFOOD
Učenici 1.a razrednog odjela sudjelovali su u međunarodnom projektu sCOOLFOOD „Činimo dobro otiskom srca“ .
Ciljevi projekta:
Kroz niz aktivnosti putem radioničkog oblika rada s učenicima od 1.razreda upoznati djecu sa globalnim ciljevima održivog razvoja, odnosno UN-ovim Programom održivog razvoja do 2030. godine i Agendom 2030.
Ukazati djeci na održivost hrane i okoliša kroz povezanost s prehranom, poljoprivredom, energijom, životnim stilovima i smanjenjem otpada.
Poticati timski rad, upravljanje zadacima i rješavanje problema.
Ishodi:
odr A.1.3. Uočava povezanost između prirode i zdravoga života.
odr B.1.1. Prepoznaje važnost dobronamjernoga djelovanja prema ljudima i prirodi.
odr B.1.2. Sudjeluje u aktivnostima škole na zaštiti okoliša i u suradnji škole sa zajednicom.
uku A.1.1. Upravljanje informacijama
Učenik uz pomoć učitelja traži nove informacije iz različitih izvora i uspješno ih primjenjuje pri rješavanju problema.
uku A.1.2. Primjena strategija učenja i rješavanje problema
Učenik se koristi jednostavnim strategijama učenja i rješava probleme u svim područjima učenja uz pomoć učitelja.
uku A.1.3. Kreativno mišljenje
Učenik spontano i kreativno oblikuje i izražava svoje misli i osjećaje pri učenju i rješavanju problema.
Unutar Programa sCOOLFOOD „Činimo dobro otiskom srca“ postoje dva modula koja su u potpunosti odrađena kroz niz različitih aktivnosti.
Zaključak
Učenici su s oduševljenjem pristupali svim predviđenim aktivnostima. Posjetili su Recikirano imanje ZMAG, posadili svoj maleni vrt. Svako jutro su ga redovito zalijevali i brinuli se o njemu.
Naučili su da je njegovanje povrtnjaka od izuzetne važnosti za očuvanje bioraznolikosti, ali i međusobnog druženja i pomaganja.
Počeli su čitati etikete i paziti što kupuju te se njihovo učenje počelo pretvarati u poželjno ponašanje.
U drugome modulu naučili su zbog čega je važno konzervirati hranu, koji način je najbolji, na što je potrebno paziti i zašto.
Uočili su da na pravilno skladištenje hrane djeluju različiti aspekti okoline, da se proizvodi moraju držati pod kontrolom, kao što su: temperatura, kiselost, dostupnost vode, vremensko trajanje hrane.
Poljoprivredno-prehrambene tvrtke usvajaju metode konzerviranja proizvoda s ciljem produljenja njihova vijeka trajanja i smanjenja rizika za potrošača, kao što je uvođenje konzervansa i skladištenje u zaštitnoj ili kontroliranoj atmosferi.
Procjenjuje se da je više od 90% “nezgoda s hranom” posljedica rukovanja hranom i nepravilnog skladištenja hrane u kućnim hladnjacima, dok je vrlo nizak postotak posljedica industrijske proizvodnje.
U okviru projekta izrađena je školska slikovnica koja se može vidjeti klikom na priloženu sliku.
Na kraju projekta zaključili su da im je projekt bio izuzetno zanimljiv i da su naučili jako puno novih stvari.
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |