preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

                                                                                         

                                              MATEMATIČKI ČETVETVERAC

Nastavnice matematike iz naše škole iznijele su ideju o natjecanje Matematičkog četverca. Profesorice Zdolc i Brgles smatraju kako se tim natjecanjem učenike motivira za matematiku, a ujedno ekipu radom natjecatelji se duže i poboljšati  međusobno komunikaciju. Naglašavaj kako je bitno ostvariti opuštenu atmosferu, ležernost i suradnju i profesora. Iako su pokušale biti objektivne navijale su za ekipu Osnovne škole Dubrave, ali smatraju kako svi učenici koji su odvojili vrijeme za natjecanje najbolji

    

                                                 Matematički četverac

Dana 18.3 u našoj školi održan je matematički četverac. Sudjelovalo je 11 grupa i 6 mentora po skupini. Našu školu predstavljale su 4 grupe: Mladi matematičari, Mateznalci, Matematički kvartet i genijelci te mentorice Jasmina Zdolc i Marina Brgles. Našu školu su posjetile i osnovna škola Gradec, Vrbove i druge. Ideja ovog natjecanja je bila surađivanje učenika u grupama, te što veća zainteresiranost za matematiku. Prije samog natjecanje  učenici sudinici natjecanja bili su vrlo uzbuđeni i nestrpljivi. Za vrijeme natjecanja bilo je vrlo ugodno , ali i napeto te uzbudljivo.

                                            

 

 

BOŽIĆNO DRVCE

Premda je kićenje božičnog drvca star običaj, u hrvatskim krajevima on nije bio raširen sve do sredine 19.stoljća,uglavnom utjecajem njemačke tradicije te prostorno - političkih dodira. Bez obzira na to što kićenje drvca nije bilo rašireno , domovi su se prije svejedno na Badnjak kitili cvijećem i plodovima, a posebno zelenilom, a to su najčešće činila djeca. Isprva su se kitila bjelogorična stabala, a poslije zimzelena, i to voćem,najčešće jabukama, ali i šljivama, kruškama te raznim slasticama i ukrasnim izrađenim od papira, najčešče lanci te razne niti. Česti su i lijepi ukras bili pozlačeni orasi i lješnjaci kojima se kitilo drvce, a najčešće su se postavljale svijeće, simboli nade i božanstava. Poslije su se postavljali i komadići vate, voska ili papira koji su simbolizirali snijeg na drvcu i tako su ga ukrašavali. Imućniji su imali posebne figurice i ukrase. ispod drvca redovito su se stavljale jaslice, izrađene  najčešće od drva. Isprva su bile samo u crkvama i kod imućnijih ljudi, a često je postajalo "nadmetanje" tko će napraviti ljepše jaslice. Najstarije se hrvatske jaslice nalaze na otočiću Košljunu te potječu iz 17. stoljeća. Jaslice su često nosili pjevajuči koledari.

 

 

 

                                                                             VEČER MATEMATIKE

Večer matematike se održala prvog prosinca u 18 sati u restoranu Sablić. Bilo je mnogo djece, roditelja, profesorica, učiteljica...

Kako bih saznala nešto više o tome, ispitala sam učiteljicu 3.b razreda Željku Novak. Za njezine treće razrede, radionice su se pripremale čak tri tjedna. Ukopno ih je bilo šest. Večer matematike se kod nas održava već četiri godine i svake godine odaziv je sve veći. Na toj večeri svi se mogu opustiti i upoznati zabavnu stranu metemetike. Učiteljica je sve radionice riješila i bila zadovoljna kao i njezini učenici koji su davali samo pozitivne kritike.

Svi smo naučili nešto novo, zabavili se u natjecanju sa roditeljima, najeli i zadovoljno otišli kući. Radujemo se i idućoj godini i novoj večeri matematike!

 

                                                                                                                                                  Marta Jagić 7.b

                                                                                   

          VEČER MATEMATIKE

U četvrtak 1.12. u 18:00 počela je Večer matematike. Ove godine okupilo se oko tristo ljudi u Sablićevoj dvorani. Mogli su sudjelovati svi učenici od prvog do osmog razreda. Svaki učenik je trebao imati svojeg odraslog prijatelja. Tako da je tu osim djece bilo jako puno mama,tata,baka,djedova,braće,sestara,bratića,sestrićni itd. Svi su nestrpljivo čekali da se otvore vrata dvorane i da igre počnu. Svatko je brzo našao stol s bojom razreda u koji ide te je sjeo i počeo se igrati matematičkih igara. Igre su orginalne naše učiteljice matematike Marina Brgles i Jasmina Zdolc. Bila je velika gužva, a ja sam bio u grupi sa Juricom i Renatom. Prešli smo 5 radionica, ali nismo baš sve znali. Da bi se odmorili od matematičkih zadataka, mogli smo se poslužiti grickalicama i cedevitom. Meni osobno se svidjela igra zvana Kružni dijagram. Kad je sve završilo, moj je razred otišao na pizzu i baš smo se dobro zabavili.

                                                                                                                                                                                   Dominik Zdolc 7.b
 

 

 

VUKOVAR 25 GODINA POSLIJE

Svima je već dobro poznata priča o Vukovaru gradu heroja. Grad Vukovar poznat je je po strašnim razaranjima tijekom Domovinskog rata. U sačuvanim pisanim dokumentima Vukovar se spominje već početkom 13. stoljeća kao grad Volko, Walk, Wolkov, odnosno hrvatski Vukovo. Ime Vukovo nosio je od 14. stoljeća. Vukovar se smjestio u sjevernoistočnom dijelu Republike Hrvatske i sjedište je Vukovarsko-srijemske županije. Pristanište je na ušću rijeke Vuke i Dunav. Nalazi se 19 km istočno od Vinkovaca, 36 km jugoistočno od Osijeka.

Bitka za Vukovar je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. To je bila 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane Jugoslavenske narodne armije, uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenog 1991. godine tijekom Domovinskog rat. Bitka je završena porazom Zbora narodne garde, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva. Ubitci je poginulo između 2 900 i 3 600 ljudi. Nakon toliko tužnih i razočaravajučih priča dobro je napomenuti da je prošlost najbolje ostaviti iza sebe i krenuti dalje. Jer danas Vukovar bilsta u novom sjaju.

Lucija Bradić 7.c

 

 

 

Sveti Nikola 

       Sveti Nikola je blagdan za djecu.Iako je taj dan radni,to je blagdan i slavi se 6.prosinca.Taj dan djeca željno očekuju,ali imaju malo i straha jer svetog Nikolu prati krampus koji plaši djecu.Večer prije Nikolinja 5.prosinca  djeca uređuju,čiste,peru svoje čizme ili cipele i stavljaju ih u prozor kako bi sveti Nikola ostavio dar,a za one zločeste šibu.No sveti Nikola je dobar i štiti djecu pa ni jedno dijete ne ostane bez poklona.Sveti Nikola je dječiji blagdan koji se slavi od pamtivijeka i prenosi se stoljećima s generacije na generacije .Djeca mu spremaju klopku da ga vide  kkako to preko stakla ostavi dar ,ali još nitko nikad nije uspio vidjeti zato jer  je jako vješt,a ne bi dobili darove i sveti Nikola bi bio posramljen.Ja mislim da bi ga trebali ostaviti na miru da radi svoj posao kao i do sad u tajnosti jer to je veselje i za nas djecu i za samog svetog Nikolu koji je isti kao i mi.

                                                                                                                                                        Sara Šimunek 6.c 

                                                                                              DANI KRUHA

        Dani kruha,dani zahvalnosti za plodove zemlje  obilježavalu se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima,osnovnim i srednjim školama,učeničkim domovima i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju,te ograncima i granama  Udruge Lijepa naša. Svečanostima Dana kruha,uz molitvu,blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima,radostima,uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod. Pitamo se što je zapravo Dan kruha.Dan kruha je dan zahvalnosti Bogu za kruh koji nas svakodnevno hrani. Kruh je život,kruh nam daje snagu.Biti bez kruha znači ostati lišen svega.

                                                                                                                                                                                 Nikolina Badrov 6.b

       

 

 

Priča o kruhu

Ovo je priča o toplom i hrskavom kruhu koji moja obitelj proizvodi već više od 35 godina.

Kruh je važan za svakodnevnicu, a mi ga pečemo u puno različitih vrsta:crni,bjeli,raženi,francuz,kukuuzni itd.

Također proizvodimo i različite vrste peciva:žemlje,kifle,pletenice,slance,puter štangice...

Nudimo i neke slatke proizvode:brioše,razna lisnata,fornete,kroasane...,a tu su i naše najbolje krafne.

Svaku noć naši pekari marljivo mijese i peku kruh

i ostale proizvode koje možete kupiti u našim prodavaonicama ,a također dostavljamo proizvode  i"do ulaznih vrata".

Mi to proizvodimo s ljubavlju i voljom da bi naši kupci

bili sretni i  zadovoljni, a to je sve bila i bit će:

"PEKARNA JAGIĆ"

                                         Marta Jagić 6.b

     

 

Astronomija

Učenici 5.b petkom i četvrtkom imaju sat astronomije. Astronomija je znanost koja se bavi opažavanjem i objačnjavanjem pojava izvan zemlje i njezine atmosfere. Astronomija je najstarija znanost koja potječe još iz prapovijesti. Tako smo mi na satu astronomije učili o satelitima. Sateliti su naprave koje je čovjek poslao u svemir. Mi smo izrađival satelite pomoću tetrapaka i papira te radili planet. Sve to možete pogledati u prolazu prema dvorani na panou.

 

Katrin Berend 5.b

 

 

Obilježavanje Dana kruha

Prije nekoliko dana, 22.10., povodom Dana kruha održana je priredba za više razrede. Prije priredbe nastavnici su stavili kolače i peciva na veliki stol u dvorani kako bi im svećenik mogao dati blagoslov. Kada je priredba počela led je probio zbor koji je prvi nastupio sa pjesmom "Samo za tebe", a nakon pjesme je slijedio igrokaz Dramske skupine koji se zvao "Kruh dar s neba". Nakon igrokaza zbor je otpjevao pjesmu "Rijeke žive vode, a poslije pjesme slijedilo je čitanje recitacija, molitva i pjesama. Kada je program završio svećenik je blagoslovio kruh i svi smo se zajedno pomolili. Gledatelji su izvođače nagradili glasnim pljeskom što im je dalo poticaj da za iduću godinu pripreme još više pjesama i recitacija.

 

                                                                                                                                                                                                                     Lara Petrovčić  5.b

 

 

Županijska smotra učeničkih zadruga Zagrebačke županije

Dana 25.04.2014. u našoj se školi održala Smotra učeničkih zadruga Zagrebačke županije. Bilo je puno zanimljivih prezentacija, a u goste nam je stiglo 20-ak zadruga.

Neki su bili jako egzotični npr. oni s glistama i humusom. Neki su si dali toliko truda da naprave svoj štand veselim, lijepim i zanimljivim i sve je bilo puno šarenih i veselih boja. Meni je najbolja zadruga bila ona koja je izrađivala satove i druge stvari od obojanog stakla. Te skulpture su izrađivala i djeca s posebnim potrebama. Jako pohvalno i lijepo. Baš su mi se svidjeli!

 

Ivana Milić 8.c

Dubravasong 2014

Laura  Periša  4.a razred

Pjevat ću pjesmu Čarolija, najdraži favorit mi je Tara Sablić. Imati ću malu koreografiju i očekujem da ću osvojiti 3 mjesto.

 


 

Hana  Sever,  Lara  Petrovčić  i  Katrin  Berend  4.b razred

Pjevat ćemo pjesmu Grad bez ljudi, favorit nam je Tara Sablić. Koreografiju su nam pomogle osmisliti cure iz razreda i Rafaela Pokos, očekujemo 3 ili 4 mjesto.

 

Martina  Miklečić  i  Ian  Čerina - Kordić  4.c razred

Pjevat ćemo pjesmu Imali nade za nas, ne znamo tko nam favorit, svi su nam super i ne možemo odabrati jednog od njih. Ne znamo točno koje ćemo mjesto osvojiti, vidjet ćemo..

Valentina Okroša, 8.c

 

   Na Dubravasongu 2014 pitala sam učenike 1 razreda.  Bili su malo sramežljivi i šutljivi, ali sam ih nagovorila da mi nešto kažu o  izvedbi na Dubravasongu. U 1.a su plesali i pjevali. Bili su preslatki. Dečki i cure su plesali na pjesmu " Volim osmijeh tvoj"  Teo i Zara su pjevali  i imaju malene i preslatke glasiće. Žiri su oduševili. 1.a razredu se najviše sviđala Tara Sablić. 

                                                                                   Ivana Milić 8.b

 

 

 

  DAN PLANETA ZEMLJE:

 

        

 

 

Majčin dan:

 

 

            Moja mama

Moja mama je najdivnija osoba na svijetu.

Pored svih teškoća koje su je zadesile u životu, ona nikad nije odustala od toga da mene, moju sestru i brata odgoji u dobre, poštene i uspješne ljude.

Ja se trudim da ispunim njezine želje jer je to najmanje što mogu učiniti za nju.

Drago mi je kad je ponosna na mene. Moja mama je najhrabrija, najsnažnija, naj poštenija i najljepša žena koju sam upoznala.

Nadam se da ću jednoga dana, kad budem zarađivala, moći joj vratiti barem djelić uloženog u mene. Znam da je to sitnica u odnosu na ono što je ona meni sve dala, ali joj time želim pokazati svoju zahvalnost.

Htjela bih biti tako dobra mama svojoj djeci kao što je meni moja mama.

 

                                                                     Sabrina Bajser 5.b

 

Mama

Ona kuha, sprema, čisti,

I uvijek na mene misli.

Ona je uvijek tu,

I u dobru i u zlu.

 

Ona me voli,

I za mene boga moli.

To je moja mama.

                                 

                                      Marta Jagić 5.b

 

 

 

Korisni linkovi

e-Dnevnik

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Arhiva dokumenata

TražilicaForum
preskoči na navigaciju