preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Helena Matijašević

 

NEGATIVAN UTJECAJ NEKIH TV – EMISIJA NA MENTALNO ZDRAVLJE DJECE

Nedavno sam kao razrednica drugog razreda kroz razgovor na nastavi spontano od djece saznala da već u toj ranoj dječjoj dobi gledaju emisije neprimjerena sadržaja čak i za mnoge odrasle ljude. Konkretno, radilo se o emisiji koja se nedavno emitirala na NOVOJ – TV «ISTRAGA».

Učenici su mi vrlo slikovito, do najsitnijih detalja, prepričavali gledane scene kako čovjek motornom pilom reže osobu na dva dijela te kako jedna osoba drugoj odrubljuje glavu.

Uskoro nakon toga održala sam roditeljski sastanak na kojem su bili prisutni i učenici. Održala sam predavanje i roditeljima i učenicima o štetnosti takvih emisija na mentalno zdravlje i objasnila da to što su vidjeli da su to učinili ljudi koji ne funkcioniraju normalno i kojima je potrebna stručna pomoć.

Ujedno sam iskoristila priliku da roditelje upozorim na potrebu odlaska djece na noćni počinak na vrijeme, jer je djeci tog uzrasta potrebno oko 10.00 sati sna da bi se u potpunosti odmorila.

Helena Matijašević 
 
PREHRANA I ZDRAVLJE

Iz hrane čovjek dobiva energiju. Čovjek u pravilu u prehrani konzumira namirnice biljnog i životinjskog podrijetla. I jedne i druge su jednako važne i nezamjenjive zbog unosa svih tvari za pravilan rad organa u organizmu.

Djeci je hrana potrebna za rast tijela i rad. Djeca u rastu i razvoju moraju imati raznoliku prehranu, pravilno raspoređenu u pet obroka dnevno: zajutrak, doručak, ručak, užinu i večeru.

Jesti treba polako, a hranu u ustima dobro sažvakati.Umjesto šećera, ako je moguće, treba jesti med jer je zdraviji. Treba izbjegavati masnu, slatku i slanu hranu.

Primjećeno je, naročito kad je nastava u prijepodnevnoj smjeni, da djeca često u školu dolaze gladna, pa jedva čekaju veliki odmor da nešto pojedu, a to im uvelike utječe na koncentraciju i pozornost na nastavi.

Prije odlaska od kuće bilo kamo, a naročito u školu, bez obzira na vrijeme, tj. koliko je sati, djeca svakako trebaju nešto pojesti.

Helena Matijašević

 
Dokumenti


Korisni linkovi

e-Dnevnik

Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Arhiva dokumenata

TražilicaForum
preskoči na navigaciju