2016-09-13 22:16:54

POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE!

Akcija je usmjerena na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života osobito prvašića koji po prvi put samostalno sudjeluju u prometu na cestama.

Tijekom današnjeg dana naš kontakt policajac Pero Hajdarević održao je predavanje i razgovore s učenicima prvih razreda s ciljem upoznavanja djece sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja djece u prometu.

Edukacija i prevencija prvi je korak u samostalnom sudjelovanju u prometu.

Isto tako, raznim svakodnevnim aktivnostima tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici djelovat će prema svim sudionicima u prometu, poglavito na prilaznim cestama, ulicama i raskrižjima u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole.

Iskustva policije pokazuju da su djeca jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu, te su ranije najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima.

Djeca sudjeluju u prometu u različitim ulogama: pasivno, kao putnici u vozilu ili kao korisnici putničkog prijevoza, ali također i aktivno kao pješaci i biciklisti.

S porukom „Oprez, djeca u prometu", upućujemo apel svim vozačima da u blizini škola upravljaju svojim vozilom s pojačanim oprezom i maksimalno smanjenom brzinom, kako bi se izbjegle neželjene posljedice jer djeca su rizična grupa u prometu bez dostatnog životnog i prometnog iskustva i kao takvi ne shvaćaju opasnosti koje im prijete u prometu.

Djeca su često nesmotrena kad su u prometu i te činjenice odrasli trebaju stalno biti svjesni i djecu podučavati oprezu.

Zbog svoje dobi drukčije percipiraju stvari oko sebe i nisu svjesna opasnosti u prometu. Ne znaju dovoljno prometne znakove i tek skupljaju svoja prva iskustva kao pješaci. Zbog toga ne mogu predvidjeti reakcije drugih sudionika u prometu što ih može dovesti u opasnost.

Kao vozači, povećanom pažnjom i smanjenjem brzine, a kao roditelji, prometnim odgojem djece možemo znatno pridonijeti sigurnosti djece u prometu.

Sigurnost djece u prometu prvenstveno je briga i odgovornost svih odraslih, stoga učinimo sve kako bi naša djeca uživala u bezbrižnom djetinjstvu. Neka školovanje bude radost, a put do škole popločan našom pažnjom i skrbi za svakog mališana.

Potrudimo se svojim ponašanjem i pažnjom bilo kao roditelji, nastavnici ili kao vozači, djeci olakšati njihove prve samostalne korake u prometu na cestama.

Savjeti roditeljima i vozačima:

- krenite na vrijeme u školu

- pokažite djetetu kako se prelazi cesta: stani, pogledaj lijevo i desno bez obzira na tijek prometa

- s djetetom nikad ne pretrčavajte


Osnovna škola Dubrava