preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

"Ti, ja i mi gradimo prijateljstvo..."

Udruga za autizam - Zagreb zajedno s partnerskim udrugama Pogled, Zvončići te Udrugom za samozastupanje i Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom, nositelj je projekta „Ti, ja i mi gradimo prijateljstvo: Edukacija mladih o osobama s poremećajima iz autističnog spektra“ Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.


Prepoznavši problematiku i probleme s kojima se osobe s poremećajima iz autističnog spektra svakodnevno bore zajedno sa svojima obiteljima, kreiran je program koji će direktno utjecati na razvoj svijesti, senzibilizacije i stvaranju empatije mladih osoba tipične populacije. U nizu radionica koje su tematski i smisleno raspoređene tijekom deset mjeseci provedbe programa pokušat će se stvoriti preduvjeti za uspješnu integraciju i prepoznavanje individualnosti svake osobe pojedinačno koja će sudjelovati u ovom programu.                        U projekt su se uključili i učenici naše škole. U srijedu, 27. veljače 2014., održana je prva edukativna radionica za učenike osmih razreda koju je vodila diplomirana socijalna radnica i psiholog Maria Tomić - Preiner u trajanju od 45 minuta.  

Cilj radionice je  senzibilizirati i informirati mlade opće populacije o pravima, mogućnostima i potrebama osoba s poremećajima iz autističnog spektra.

Počevši općenito razgovorom o osobama s invaliditetom u kojem  se od učenika tražilo da kažu svoja iskustva, zapažanja i stav prema njima, polako  ih se uvodilo u "svijet" osoba s autizmom. Informirajući ih o karakteristikama poremećaja iz autističnog spektra, učenike se pokušalo potaknuti da razumiju i osjete kako je to biti osoba s autizmom te prepoznaju njihovu svakodnevnu borbu sa svijetom u kojem žive. Slijedila je  kratka projekcija prilagođenog filma o autizmu, gdje same osobe s autizmom govore o svojim životima, smiješnim događajima te problemima s kojima se svakodnevno moraju nositi. Nakon filma uslijedila je rasprava te se tražilo od učenika da prepoznaju neku osobu s autizmom koja živi u njihovoj okolini i predloži način kako bi mu oni pomogli.

Za kraj učenici su ispunjavali kratke evaluacijske upitnike pomoću kojih se željelo dobiti odgovor na nekoliko pitanja, a koja se tiču njihovog razumijevanja osoba s poremećajima iz autističnog spektra te senzibilizacije prema njihovim potrebama.

Zahvaljujemo gdinu Luki  Femecu, mag. edukacijske rehabilitacije i gđi Ani Pavanić, prof.defektolog koji su se također uključili u radionicu i pomogli učenicima da spoznaju svijet iz autističnog spektra.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marijana Kozumplik Kemenović   datum: 27. 2. 2014.

Tražilica

Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča

Anketa
Crno ili bijelo?
Forum

Korisni linkovi
Nacionalni informaci...

Dnevni tisak

Profesionalna orijen...


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju