preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

3. Dječja noć muzeja

Poštovani, 
pozivamo Vas na 3. Dječju noć muzeja koja će se održati 31. siječnja 2020. godine u prostoru Udruge Štagalj u Kostanju 49 (zadnja kuća prije ribnjaka) u 16:00 sati. U organizaciji sudjeluju Osnovna škola Dubrava, Dječji vrtić Dubrava i Udruga Štagalj. Tema ovogodišnje Dječje noći muzeja je "Zlatno doba hrvatskog kraljevstva" Na Dječjoj noći muzeja očekuje Vas izložba radova i još mnogo iznenađenja. Gost na izložbi bit će poznati skupljač antikviteta, koji vodi emisiju "Lov na antikvitete", Jura Gašparac.
Preporučamo Vam da svoj automobil parkirate na ulici koja vodi prema Štaglju i u okolnim ulicama. 


Više o 3. Dječjoj noći muzeja možete pronaći na sljedećoj poveznici:
https://nocmuzeja.hr/muzej/udruga-stagalj/

Na Facebooku možete potražiti stranicu Udruge Štagalj:
https://www.facebook.com/udruga.stagalj/

 

U prilogu se nalaze pozivnica i plakat.


Veselimo se vašem dolasku,
Martina Kranjc, učiteljica njemačkog jezika
Nataša Batković, ravnateljica Dječjeg vrtića Dubrava
Mirjana Sačer Bobanac, predsjednica Udruge Štagalj

 

 


 

Treća Dječja noć muzeja

 

U pričama i bajkama često se pojavljuju kraljica i kralj. Nađe se i poneka Kraljevna na grašku, pa Kraljević i prosjak, da ne zaboravimo Maloga princa ili onoga što sam je sebe zvao Suncem! Bio je jedan kojeg su zvali Grozni, imenom Ivan. On je, doduše, bio ruski car. Svakojakih priča bilo je o kraljevima. Za jednoga su rekli da je bez zemlje, za drugog da je uzviknuo: Kraljevstvo za konja!
 Možemo li vjerovati tim pričama koje zovemo poviješću? Živimo u vremenu kad, htjeli ili ne htjeli, pratimo kroz kakve sve peripetije prolaze članovi jedne kraljevske obitelji... Biste li se mijenjali s njima? Spremno odgovaram da ja ne bih!                                                                                                    Dovoljan mi je Štagalj! Kroz njegova su vrata prošli mnogi poznati i nepoznati. U njemu su se sastajali potomci podanika nekadašnjih kraljevstava i carevina iz različitih krajeva svijeta. Povijest je zabilježila da se i u našoj Dubravi vodila borba oko trona. Bilo je to 1527. kada je na Slavonskom saboru Ivan Zapolja izabran za kralja. Taj nas je podatak nadahnuo da ovogodišnju, 15. Noć muzeja, a 3. Dječju koja se održava u Štaglju u suradnji s Dječjim vrtićem Dubrava i Osnovnom školom Dubrava posvetimo kraljevima. Da sve ne bi ostalo u području mašte, novinarka Ivana Dragija približit će nam neke povijesne činjenice, Nataša Batković, ravnateljica dječjeg vrtića, prozborit će o važnosti igre u stjecanju znanja i novih spoznaja, dok će učiteljica njemačkog jezika Martina Kranjc reći koju riječ o poticanju i motiviranju, potkrepljujući sve osobnim primjerom. Jedni spominju iznenađenje, drugi ga očekuju, a ja našeg dragog gosta, kolekcionara umjetnina Juru Gašparca, najavljujem kao kralja iznenađenja. (Mirjana S. Bobanac)Sad već tradicionalno, treću godinu zaredom okupljamo se u znanom nam prostoru Udruge Štagalj. Prošle godine maštali smo o budućnosti, a ove se vraćamo nekoliko stoljeća unatrag.

U istraživačkom dijelu priče pridružila nam se novinarka Ivana Dragija, dok je učiteljica Martina Kranjc iz Osnovne škole Dubrava sudjelovala u kreativnom dijelu ostvarenja naše Dječje noći muzeja.

Naši najmlađi, zaneseni pričama i događajima u kojima su glavni likovi kraljice i kraljevi, svoje su doživljaje uz pomoć odgojiteljica pretočili u vrlo zanimljive kreativne radove. Ovo iznimno poticajno i bogato razvojno iskustvo djeci je omogućilo da se kroz igru mogu uživjeti u različite likove, proraditi razne emocije, usvajajući pritom različite pojmove. Velika hvala roditeljima koji su s nama spremno surađivali u pripremi ovog događaja.

Drage naše mame, tate, bake, djedovi... pridružite nam se i zajedno s nama, barem na jedan dan proživite bajku protkanu radošću i ponosom. Na kraju slijedi iznenađenje...

(Nataša Batković)

Kraljice i kraljevi, krune i mačevi samo su neki od motiva koje su prikazali učenici Osnovne škole Dubrava. Pitate se tko ih je za to motivirao. Njihove učiteljice i učitelji, naravno! Od prvog do osmog razreda djeca slušaju i čitaju o kraljevima i kraljicama. Jednom su to povijesne ličnosti, drugom zgodom likovi iz lektire. Djevojčice sanjaju o tome da postanu kraljevne, da odjenu prekrasne haljine i da budu okrunjene, a dječaci se u snu s mačevima u ruci bore na vatrenim konjima. Jedva čekamo vidjeti njihova ozarena lica, kad svoje likovne radove vide izložene u Štaglju koji je sam po sebi muzej. Osim radova, posjetitelji će imati priliku vidjeti kraljevske kostime i nakit, a sve je to nastalo prenamjenom određenih predmeta. Tako ih potičemo na razmišljanje o zaštiti okoliša. U određenom trenutku sve može postati ono što mašta zamisli. (Martina Kranjc)

Mogu li povijesne činjenice biti zanimljive? Mogu li zaboravljena kraljevstva oživjeti? Tomislav, Jelena, Dmitar Zvonimir, Ivan Zapolja i Ferdinand I. zovu vas u Kostanj da zajedno potražimo odgovor. Pitate se možda tko su oni. O kome pišemo? Reći ćemo samo: Kraljevski poziv se ne odbija! Ako ste pak dovoljno hrabri da ipak zanemarite njihov autoritet, vjerujemo da imate sluha za snagu dječje mašte, čije je kraljevstvo daleko trajnije i važnije. Dvije dvorske dame, Martina i Nataša, vrte konce ove igre, uz budno oko Mirjanino. Ona je dobri duh toga dalekog kraljevstva sa samog ruba zagrebačke županije. Očekujući zagonetnu Noć muzeja, iznova će se otvoriti škripava vrata starog štaglja, kako bismo svi zajedno krenuli u istraživanje prošlosti.  Ne propustite biti dijelom povijesti! (Ivana Dragija)

Dobro došli u Štagalj koji je u 25 godina svojeg djelovanja prošao kroz mnoge preobrazbe, od kazališta, galerije, koncertne dvorane i  – evo već treći put! – kao muzej!
Svi za jednu, jedna za sve!                                                    

Nataša,Ivana,Martina,Mirjana                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               


Priloženi dokumenti:
Plakat.jpg (62.88 KB)
Pozivnica.jpg (94.65 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Martina Kranjc   datum: 27. 1. 2020.

Korisni linkovi

e-Dnevnik

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Arhiva dokumenata

Tražilica

Forum
preskoči na navigaciju