preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

Deklaracija o pravima planeta Zemlja

Klima na Zemlji se mijenja. Stalno slušamo o posljedicama globalnog zagrijavanja. Zabrinuti smo. Što možemo poduzeti kako bi sačuvali planet Zemlju za život budućih generacija? Mali znanstvenici pokušavaju pomoći...


Vjerujem da ste svi čuli za djevojčicu Gretu Thunberg koja je pokrenula SchoolStrike4climate, ali ona nije jedina koju brinu budućnost Zemlje i klimatske promjene. Ima nas još, u cijelom svijetu, u Europi, u Hrvatskoj, u Dubravi… Udružili smo se radi pisanja Deklaracije o pravima planeta Zemlje. Priča počinje u Francuskoj.

 Učenici u dobi od 7 do 12 godina iz gradića Poissy (oko 30 km od Pariza) došli su na ideju da poduzmu nešto kako bi pridonijeli očuvanju bioraznolikosti na našem planetu. Sa svojom učiteljicom Anaïs Willocq pokrenuli su 2018. godine projekt o svjetlosnom onečišćenju u svom gradu i Francuskoj. Tijekom 2019. godine nastavili su s radom na ekološkim problemima lokalno i nacionalno te ga proširili na područje Europe. U projekt pisanja Deklaracije o pravima planeta Zemlje uključilo se još 14 zemalja Europske unije. Elsa Da Costa-Grangier, francuska novinarka i producentica, podržala ih je  i postala koordinatorica za Europu te im pomogla u ostvarivanju ciljeva koje su si zadali.

„Mali znanstvenici“ OŠ Dubrava predstavljajuju Hrvatsku u ovom projektu. Dvadeset dvoje učenika naše škole (Margareta Bilanović, Luka Čus, Martin Jambrušić, Fran Štehec Sušac, Barbara Vreš, Ella Runjavec, Paula Šimić, Lana Tomić, Mateo Fišer, Ante Maduna, Morana Krivan, Lucija Mršić, Daria Radović, Tara Sablić, Dominik Belinić, Kristijan Bilanović, Ivona Gašparić, Nika Katalenac, Nika Kelečić, Borna Oreški, Valentino Salaj i Patrik Šaško) i njihove učiteljice Jelena Skupnjak (prof. fizike) i Melita Androlić (prof. biologije i kemije) proučavali su razne dokumente tražeći informacije i pišući svoje članke buduće Deklaracije. Snimili su kratak video u kojem su učenici objasnili zašto sudjeluju u projektu i zašto misle da je on važan za njih, ali i za sve ljude na Zemlji. Zajedno s ostalih 14 zemalja napravljen je video kojim je predstavljen projekt na France Television i na skupštini UN-a u New Yorku. Sada slijedi glasovanje za najbolje članke koji će biti uvršteni u Deklaraciju, prevođenje Deklaracije na 24 jezika EU i predstavljanje Deklaracije u Europskom parlamentu krajem studenog. Projekt podupire i Europska komisija.

„Zemlja je živa. Osjeća, ali ne može govoriti. Stoga mi moramo biti njezin glas. Jedan od načina kako to možemo postići jest da napišemo Deklaraciju o pravima planeta Zemlje.

Djeca su budućnost našeg planeta pa je i njihova uloga u ovom projektu iznimno važna.

Zaslužujemo zdrav planet i normalan život!“           (Mali znanstvenici OŠ Dubrava)

Čeka nas još puno posla oko očuvanja planeta Zemlje pa se nadamo da ćete nas svi podržati u radu na ovom projektu. Ne postoji drugi planet na koji bismo se mogli preseliti kad potrošimo sve zalihe na ovom.

Čuvajmo Zemlju!

 

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Melita Androlić   datum: 8. 9. 2019.

Korisni linkovi

e-Dnevnik

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Arhiva dokumenata

Tražilica

Forum
preskoči na navigaciju